Siankärsämö, Röllika, Rölleka, Achillea millefolium
kuvassa vaaleanpunaisia kukintoja
Kasvi on monivuotinen luonnonyrtti, joka tosin voi levitä puutarhaankin ja kasvaa siellä rehevämpänä. Muutoin Siankärsämöä tapaa kuivilla nurmikoilla, niityillä ja ojanpientareilla. Yleensä kasvin kukinto on valkoinen, mutta luonnossa voi tavata värimuunnoksia vaaleanpunaisesta tummempaan pinkkiin. Kyseessä saattaa olla eri lajike, Pohjansiankärsämö. Koristekasviksi on myytävänä punaisia ja keltaisia lajikkeita siemeninä. Siemenistä kasvattaminen vaatii työtä, hermoja, oikeanlaiset lämpöolosuhteet, valaistuksen ja tilaa. Jos sinulla on kasvihuone ja harrastat kukkien ja vihannesten yms. kasvatusta siemenistä kylväen, koulien, kastellen, ym. olosuhteet huomioiden, niin ovathan nuo kirkkaat värit Siankärsämöissä kauniit ja ainakin erilaiset kesäkukkien joukossa. Talvehtimisesta avomaalla en olisi aivan varma.
Siankärsämö kukkii kesästä loppusyksyyn ja sen tuoksu on hyvin vahva, ei kovin miellyttävä. Kesällä luonnossa liikkuessasi hiero Siankärsämön kukkia ihollesi. Näin paarmat ja hyttyset pysyvät loitolla!
Vanha kansa on kutsunut Siankärsämöä ”Timpurin yrtiksi”, ”Akantupakiksi”, ”Tuhattaituriksi” ja ”Kuperkeikkaheinäksi”, ”Hurstinkukaksi”, ”Pietarinkukaksi”, ”Siankärsäheinäksi”, ”Aivastusjuureksi” tai ”Pyörtänäpöllöksi”.
Kreikkalainen soturi Akilleus oli haavoittumaton, ainoastaan hänen kantapäänsä olivat heikot lenkit, ”Akilleen kantapäät”, samoin alkuperäiskansat ovat arvostaneet tätä kasvia, intiaanit käyttivät sitä moksana ja kiinalaiset käyttivät sen varsia ennustamisen välineenä.
Siankärsämön lehtiä
Siankärsämö tunnetaan vahvana rohtokasvina, mutta ennen kuin se kukkii, sillä voi herkutella villivihanneksena. Kasvin nuoret, heleänvihreät versot ja lehdet sopivat mainiosti pestoon, keittoihin ja kaaliruokien kaveriksi. Kasvia voi nautiskella sekä tuoreena että kypsennettynä. Lehtiä voi leikata silpuksi ja syödä voileivän päällä, lisätä salaatteihin tai keittoihin.
Mausteena Siankärsämö on ennen kaikkea riistan, juustoruokien, lampaanlihan ja järvikalan kumppani. Kun graavaat lohta tai siikaa, voit korvata Tillin Siankärsämöllä.
Kasvin metsäisen vahva maku sopii mainiosti myös sieniruokiin.
Siankärsämön lehtiä ja kukkia voi säilöä kuivaamalla niitä alle 35 asteen lämpötilassa rutikuiviksi. Kuumempi lämpötila saa aikaan lehtien mustumisen. Pakastaminen ei ole hyvä idea. Lehdet sopivat maustekäyttöön ja kukat etenkin teeksi ja jalkakylpyihin. Säilytä kuivatut yrtit ilmatiiviissä lasipurkissa tai paperipussissa ruokakaapissa kuivassa ja valolta suojattuna. Näin ne voivat säilyä muutaman vuodenkin.
Siankärsämöteen voi valmistaa tuoreista tai kuivatuista kukista ja lehdistä. Käytä mukilliseen teetä 2 rkl tuoretta tai 2 tl kuivattua kukkaa/lehteä sekä 3 dl kiehuvaa vettä. Hauduta 10–15 minuuttia ja nauti!
Siankärsämön terveysvaikutukset
Mausteeksi Siankärsämön lehtiä kerätään kevätkesällä aurinkoisella säällä aamun tunteina, jolloin nestejännitys on voimakkaimmillaan. Kevätkesällä ne ovat erittäin suositeltavaa ravintolisää terveellisyytensä vuoksi. Siankärsämö on Euroopassa Kamomillan ohella tärkeimpiä itsehoitoon käytettäviä rohdoskasveja. Juuri keväällä, kun talven yksipuolinen ruoka on täyttänyt kehon kuona-aineilla, on tärkeää lisätä tällaisia kasviksia, joiden sisältämät suojaravinto- ja rohtoaineet auttavat kehon kevätsiivouksessa puhdistaen verta ja vahvistaen kehoa yleisesti antaen elinvoimaa. Kansanlääkinnässä Siankärsämö oli tunnettu veren puhdistaja, maksaa tukeva ja vatsaa vahvistava yrtti, josta valmistettiin Siankärsämöviinaa.
”Akantupakki” on juontanut nimensä kasvin käytöstä kuin tupakkana, jota polttaessa parannettiin yskää, astmaa ja flunssia.
Helpoimmin Siankärsämön hyvinvointia edistävistä vaikutuksista hyötyy, kun kasvia sujauttaa smoothieen tai hauduttelee siitä teetä. 1tl kuivattua siankärsämöä kupilliseen kuumaa vettä. Kokeile Siankärsämön makupareiksi Rakuunaa, Timjamia ja Basilikaa.
Siankärsämö vahvistaa immuniteettia ja on tulehduksia estävä, antibakteerinen ja alentaa kuumetta. Se tehoaa myös hiivasieneen.
Kasvia onkin verrattu Auringonhattuun, jonka avulla parannetaan lähes kaikenlaista vaivaa.
Siankärsämö sisältää lukuisia hivenaineita, muun muassa magnesiumia ja mangaania, eteerisiä öljyjä, glukosideja ja flavonoideja sekä luonnon salisylaatteja. Siinä on myös seleeniä ja kaliumia.
Siankärsämö edistää ruuansulatusta ja maksan toimintaa sekä helpottaa ummetusta ja vähentää ilmavaivoja. Närästyskin helpottuu kasvin karvasaineiden avulla. Se lisää sapen eritystä ja mahanesteen eritystä ja alentaa verenpainetta sekä verensokeria.
Kasvin kansankielelle muotoutuneet nimet kertovat juuri niiden terveyskäyttöön sopivuudesta.
Siankärsämö on todellinen tuhattaituri.
Sillä on lääkitty vatsanväänteiden lisäksi vilustumistauteja, suonikohjuja, peräpukamia, virtsatievaivoja ja tulehduksia. Naisten kuukautisvaivojen alaselän särkyyn, jonka vuoksi kasvia kutsutaan myös naistenyrtiksi. Istumakylpyjä voi tehdä, jos on virtsatievaivoja, kuukautiskipuja tai kärsii vaihdevuosivaivoista. Myös miehille eturauhasvaivoihin.
Siankärsämö on arvostettu rohtolääke suonikohjujen ja peräpukamien hoitoon salvoina, kääreinä ja istumakylpyinä lievittämään kipuja.
Siankärsämö tunnetaan myös veret seisauttavana kasvina. Jos metsätöissä tai mökkipuuhissa saa nirhauman tai pikkuhaavan käteensä tai jalkaansa, Siankärsämö kannattaa ottaa avuksi. Se tyrehdyttää verenvuotoa tehokkaasti.
Kasvin verta tyrehdyttäviin ominaisuuksiin uskoivat niin antiikin Kreikan sotilaat, sotaisat viikingit, Amerikan alkuperäisasukkaat kuin entisajan puusepät. Siankärsämön voima tunnetaan myös Kalevalassa: kun Väinämöinen löi kirveellä polveensa, apu löytyi Siankärsämöstä.
Vanha kansa on tuntenut Siankärsämön vastustuskykyä lisäävänä yrttinä, jota on käytetty myös ihonhoitoon. Sillä voi ulkoisesti hoitaa paiseita, ihoruhjeita, naarmuja ja hiertymiä, aknea, tulehduksia ja palovammoja. Siitä voi valmistaa suuvettä, jolla hoitaa ientulehdusta ja suun limakalvoille tulleita rakkuloita.
Koti- tai mökkioloissa Siankärsämön kukista voi tehdä verenkiertoa elvyttävän, ihoa pehmentävän ja suonikohjuja hoitavan jalkakylvyn. Jalkakylpy virkistää väsyneet jalat ja tekee todella hyvää mökkisaunan leppeissä löylyissä.
Siankärsämöuutetta tai tuoreesta kasvista puristettua mehua voi käyttää märkivien haavojen ja paiseitten kääreisiin.
Kukkatippoja Siankärsämöstä https://www.hyvinvoinnin.fi/collections/frantsila
-Elvyttää vastustuskykyä ja luomisvoimaa. ”Uudistuvan luomisvoimani avulla voin hyvin ja olen terve”.
Luomaan terveen, vahvan olon, – Vähävoimaisille
– Suojaamaan ympäristön haitoilta
Siankärsämö antaa suojaa haitallisilta ulkoisilta psyykkisiltä ja fyysisiltä vaikutuksilta (esim. saasteet, lisäaineet), joiden seuraus voi olla hyvinkin erilainen. Se lisää sitkeyttä ja sisäistä vahvuutta.
Ota siankärsämöä elvyttämään sisäistä uudistuvaa luomisvoimaasi, kun vastustuskykysi on heikentynyt esim. flunssakauden aikana. Kun suhde itseen on kunnossa, on suhde ympäristöön kunnossa.
Käyttöohje
1 tippa suoraan suuhun, 2–4 kertaa vuorokaudessa, tai 1–2 tippaa lasilliseen vettä ja nauti pieniä siemauksia.
Siankärsämöstä on syytä sanoa muutama varoituksen sana. Pujo- ja Kamomilla-allergiset voivat saada oireita Siankärsämöstä.
Myös lasten ja raskaana olevien naisten on syytä olla varovaisia Siankärsämön käytössä.
Suosittelen hankkimaan Virpi Raipala- Cormier Luontoäidin kotiapteekki -kasvilääkintä ja luontaishoidot -kirjan.
Lähteet: Virpi Raipala -Cormier luontoäidin kotiapteekki -kasvilääkintä ja luontaishoidot
Toivo Rautavaara: Mihin kasvimme kelpaavat sekä Raija Kivimetsä raijakivimetsa.fi